Datum: 29-08-2016

Voor honderden jaren deelde de bevolking van Ibiza slechts een tiental achternamen. En nog steeds lijkt iedereen hier  Mari, Torres of Garcia te heten. Waarom is dat eigenlijk?

Waarom iedereen Torres of Garcia heet op Ibiza
Credits: Jussi Megens

Voor een antwoord rijden we naar het binnenland. Weg van de drukte en de feestscène. Terug in de tijd lijkt het wel, het oude Spanje in. Hoe verder naar het noorden hoe meer de oorspronkelijke Catalaanse cultuur naar voren komt. Men spreekt er het voor onze oren onverstaanbare Catalaans of zelfs het oude Ibicenco. Boerderijen en landerijen wisselen elkaar af en over straat schuifelen oude vrouwtjes met manden vol net geoogst groente of fruit.

En het is precies hier waar de oorsprong ligt van de naamgeschiedenis van het eiland. In zijn oude geschiedenis. Ver voor het eiland in de jaren ’60 won aan populariteit. Want met de komt van de toeristen en immigranten uit Spanje en andere landen ,die hier kwamen werken in de bouw en toeristenbranche, worden de oude Ibicenco nu overtroffen door immigranten en hun nakomelingen.

Van oudsher kwamen op Ibiza slechts 5 achternamen met Catalaanse oorsprong voor. Namelijk die van de familie Torres, Mari, Garcia, Tur en Ribas. Waarvan Garcia de enige Spaanse achternaam is. Waar vijftig jaar geleden nog ruim 15% van de bevolking één van deze namen droeg, neemt dit percentage in rap tempo af en luistert nu slechts 2-4% nog maar naar deze namen.

Een extra bevestiging van de populariteit van het eiland en de aantrekkingskracht op toeristen en immigranten.

Ga je op vakantie naar Ibiza? Vergeet dan dus vooral niet de binnenlanden in de rijden, het noorden te ontdekken en op zoek te gaan naar het echte authentieke Ibiza. Oh.. en maak eens een praatje met meneer Ribas of Mevrouw Mari.

Door: Jussi Megens

Team Ibiza

Open 09:00 - 17:30 (ma-vr)

Bel ons op: 020 - 682 5421

Waarom bij ons boeken?

 • Aangesloten bij SGR

  Wij zijn aangesloten bij SGR, zo kunt u dus altijd veilig op reis.

 • Onze statistieken

  Wij hebben 40413 mensen aan 6563 prachtige villas geholpen.

 • Transparantie

  Wij hanteren geen verborgen kosten. Geen nare verrassingen achteraf dus!

 • Lokale aanwezigheid

  Wij werken vanaf Ibiza waar we ook allen woonachtig zijn.

 • En tot slot, wij zijn de echte kenners!

  Wij zijn echte Ibiza kenners dus hebben antwoord op al uw vragen.