...

Praktische informatie over Ibiza Veiligheid

Ibiza is op de meeste plekken een veilig eiland, echter zijn er wel gebieden en omstandigheden waar je rekening mee moet houden.

Er komen veel rijke mensen naar het eiland en dat trekt criminalitiet aan. Let dus op uw spullen en leg waardevolle spullen in een kluis als die aanwezig is. Nog beter: Verstop uw spullen. Bijvoorbeeld in een muesli doos in de keuken. De inbraken zijn vaak snel, en inbrekers zijn op zoek naar makkelijk snel te stelen spullen.
Bij aankomst op de luchthaven is het verstandig niet uw duurste sieraden en horloges om te doen, ook dure tassen worden in de gaten gehouden. De dieven volgen u naar uw huis om op een moment dat u er niet bent, toe te slaan. Tip is dan ook geen grote dure auto te huren, maar juist een normale auto, of leuke eend bij Ducks United. Laat ook nooit zomaar een schoonmaker, of pool-cleaner uw huis binnen. Overdag als iedereen aan het zwembad ligt, kunnen ze ook door het raam naar binnen!

Let ook op bij het instappen van uw net gehuurde auto op het vliegveld. Hier komen nog wel eens figuren u de weg vragen, terwijl u aan het inladen bent. U bent afgeleid en vervolgens zal een handlanger er ongemerkt met uw koffer vandoor gaan!

Gebieden Ibiza

Wil je weten waar je het beste kan zitten op Ibiza? Lees dan de waar te verblijven op Ibiza pagina. Ibiza-stad (ook wel Eivissa): De hoofdstad van het eiland. Ibiza-stad heeft een zeer oude binnenstad (Dalt Vila) omringd met uit de 16e eeuw stammende stadsmuren. De oude kern is een gezellige mengelmoes van kleine straten, oude huizen en leuke barretjes en restaurantjes. Daarnaast herbergt Ibiza stad oneindig veel leuke kleine (kleding)winkeltjes die zeker een bezoek waard zijn. Aan de andere kant van de haven vindt u het gebied Marina Botafoc, waar alle grote boten liggen, en waar u ook club Lio en de Pacha kunt vinden. Aan het einde van deze wijk vindt u Talamanca, een gezellige baai met mooi een strand en een paar gezellige restaurantsPlaya d’en Bossa ligt aan de zuidkant van Ibiza stad, 5 minuten rijden met de auto. Dit is een grote baai met mooi strand dat vooral door veel jongeren wordt bezocht. Hier liggen veel strandclubs, u vindt hier ook en de Ushuaia.

San José (ook wel Sant Josep de Talaia): Een leuk klein dorpje met een aantal leuke restaurantjes. Het dorpje ligt centraal in het zuidwesten van het eiland en vanaf hier zit u snel bij vele leuke stranden. (Cala JondalCala VadellaCala D’Hort, etc),.

San Antonio (ook wel Sant Antoni de Portmany): Hier is het druk en zitten veel Engelsen. Maar dan hebben we het echt over de baai. Om San Antonio heen liggen erg mooie gebieden waar u geen last heeft van deze drukte. Ook zijn er verschillende mooie stranden in de omgeving, zoals Cala SaladaCala BassaEs Torrent.

San Juan (ook wel Sant Joan de Labritja): Dit is de provincie in het noorden. Hier is het over het algemeen rustiger. Hier liggen de vele echte typische finca’s (oude spaanse boerderijen). Het is wat verder rijden naar de drukte van Ibiza-stad. Er zijn in het noorden een aantal erg leuke strandjes, zoals Benirras en Aguas Blancas of Cala d’en Serra. U gaat hier heen voor rust, maar ook als u gewoon in een mooi huis wilt zitten met veel privacy en die paar minuten rijden niet zo erg vindt. Daarnaast is het qua huurprijzen vaak goedkoper dan het zuiden!

Santa Eularia (ook wel Santa Eulalia des Riu): Dit is de op één na grootste stad van het eiland. Het is er dus wat drukker dan in de kleine dorpjes. Iets toeristischer ook. Niet met jonge Engelsen deze keer, maar meer met bejaarde Duitsers. Het stadje zelf is echter leuk, en de haven ook. Daarnaast zijn er ook hier in de omgeving veel leuke strandjes te vinden (boven Es Canar) en er zijn genoeg leuke kleine dorpjes in de buurt. (zoals San Carlos bijvoorbeeld)

Services

Het is handig om op voorhand een auto te huren op ibiza. Wij werken samen met een tweetal betrouwbare autoverhuurbedrijven. Voordelen zijn onder andere dat u op het vliegveld niet hoeft te wachten om uw auto mee te krijgen. Kijk hiervoor op de autohuur pagina. Wat wij ook aanraden is een dagje een boot te huren. Deze is altijd inclusief kapitein. De meest populaire tocht is vanaf het strand van Salinas naar Formentera. Voor meer informatie kijk op de boot huren pagina. Bekijk hier al onze overige services.

Weer, klimaat en reistijd

Ibiza heeft een klimaat dat het hele jaar gunstig is, maar de meeste mensen verblijven hier het liefst in de zomer. Door de zee, wordt het nooit veel warmer dan 30 graden. De zonkans is in deze periode bijna 100%! Maar ook de maanden juni en september zijn zeer populair. Met temperaturen van zo’n 25 – 30 graden en vaak zon, is het er dan ook heerlijk toeven. Zelfs april, mei, oktober en november zijn heerlijk. Het is dan gemiddeld zo’n 20-25 graden. De zee is in april nog wel fris (15 graden), en in oktober en november nog lekker warm met zo’n 18-21 graden. Daarnaast is het in deze tijd erg rustig op het eiland. (Houdt er wel rekening mee dat de vluchten naar het eiland in het winterseizoen niet direct gaan, maar via Barcelona).

Geld

Op het eiland betaal je met de euro. Creditcards worden overal geaccepteerd. En pinnen kan op erg veel plekken.

Fooien

Een fooi van 10-15% is gebruikelijk.

Taal

Er wordt Spaans en Catalaans gesproken op het eiland. Vandaar ook vaak de verschillende benamingen van dorpjes en steden.

Wegen

De wegen op het eiland zijn van prima kwaliteit. Op sommige plekken is het wel een beetje kronkelig en zijn er heuvels. Als u echter van de verharde weg afgaat en de leuke zijweggetjes neemt (aanrader), zult u te maken krijgen met onverharde smalle zandweggetjes met veel stenen. Zelf rijden we hier met onze Eend met gemak overheen maar voor de kleinere auto kan dat wel eens lastig zijn. Let op dat het in de zomer op het eiland een heel stuk drukker is, en dat vroeg vertrekken is aan te raden.
Daarnaast is het goed er rekening mee te houden dat de wegen spekglad zijn na een regen bui. Anders dan je gewend bent in Nederland hebben je remmen bijna geen grip op de weg, dus wees alert ook op uw voor- en achterligger!

Belangrijk om rekening mee te houden als u naar Ibiza reist:

Muggen op Ibiza zijn niet heel anders dan in Nederland, maar soms wel hardnekkiger. Veel huizen staan midden in de natuur of op het platteland. Dat is heel fijn voor uw privacy, maar soms minder fijn voor uw huid. Muggen vinden het geweldig op Ibiza en zijn er door het zachte klimaat bijna het hele jaar. Bereidt u dus goed voor en neem muggenspray mee met een hoge Deet factor. Dit is uiteraard ook op Ibiza zelf in de supermarkt te verkrijgen.

Drinkwater

Het water op Ibiza is in theorie te drinken, maar wij raden het af. Ibiza kampt vooral in het hoogseizoen met een watertekort. Dit kan zich soms vertalen in een lage waterdruk of bij hoge uitzondering in geen water. Mocht dit het geval zijn neem dan contact op met de huismanager of uw contactpersoon. Bij de supermarkt kunt u grote flessen water kopen om uit te drinken, in te koken en koffie/thee mee te zetten.

Riolering

Net zoals het water kan ook de riolering vervelend doen in het hoogseizoen. Eigenlijk is Ibiza niet gebouwd op zoveel toeristen en dat ruik je soms op het eiland. Rioleringssystemen stromen over of raken verstopt en dat geeft een vervelende geur. Soms ruik je dit op een willekeurige plek of stad op Ibiza en soms ruikt u dit in uw mooie vakantiehuis. Er is eigenlijk weinig tot niks aan te doen door de eigenaren en bewoners zelf. Wat u kunt doen is de huiseigenaar/huismanager waarschuwen en vragen om geurvreters.

Internet

Internet op Ibiza is op veel plekken ruim voldoende. Het kan echter zijn dat het niet overal in uw vakantiehuis even goed is door de dikke muren waar een Finca van is gemaakt. Hier kan de eigenaar vaak niks aan doen. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd contact opnemen met de huismanager of uw contactpersoon.

Bedden

Het is heel moeilijk, ook voor de bewoners, om op Ibiza een tweepersoonsbed te krijgen welke groter is dan 160 X 190m. Sommige huizen hebben dan ook in de slaapkamers tweepersoonsbedden staan van 140/160 x 190. Dit is voor de veelal kleine Ibiza bewoners ook niet meer als normaal. Ook zijn ze niet vies van een hard matras met ouderwetse veren. Wij proberen dit altijd te vermelden als we dit weten, maar mocht u het zeker willen weten neemt u dan alstublieft contact met ons op en dan kijken wij het voor u na.

Finca’s

De leuke witte huizen op Ibiza worden Finca’s genoemd. Deze Finca’s zijn vaak meer dan honderd jaar uit en dat heeft zijn voor- en nadelen. Een Finca heeft hele dikke muren en weinig ramen. Dit houdt warmte voor een groot deel buiten. De dikke muren zorgen er helaas ook voor dat techniek zoals Internet niet overal in het huis beschikbaar is. Dit kan voor de moderne mens soms een groot probleem zijn. De doorgangen in een Finca kunnen laag en smal zijn. Dit komt omdat de originele eilandbewoners een stuk kleiner zijn dan ons. Finca’s staan vaak in de Campo, zo noemen ze het platteland hier, en dat heeft als voordeel dat u veel privacy heeft. De nadelen van een Finca kunnen zijn dat de stijl van het interieur wat ouderwets kan aandoen voor ons. Dit terwijl Spanjaarden het juist een hele mooie stijl vinden en er heel trots op zijn.

Vocht

Het weer is een belangrijke reden voor veel mensen om naar Ibiza te komen. Het hele jaar door heeft Ibiza een zacht klimaat met veel zonuren. Zelfs in december is het overdag nog prima te doen met een dun vest. Wel is Ibiza ontzettend vochtig. Dit is vooral van oktober tot begin april een stoorfactor op het eiland. Alles is nat en zelfs binnen lijkt het vocht bijna niet te weren. Veel mensen proberen dit binnenshuis te voorkomen door een houtkachel, openhaard of door de airco op een warme stand volop te laten blazen. Hiermee kunnen ze een groot deel van het vocht verdrijven. Het ruiken van vocht of het vinden van een kleine schimmelplek hoort natuurlijk niet, maar kan hierdoor soms voorkomen. Meldt dit alstublieft gelijk en de huiseigenaar/huismanager zorgt voor een oplossing.

Kraanwater

Het water is ‘hard’: dus veel kalk. Dit resulteert sneller in kapotte (af)wasmachines. Dat ligt niet aan slecht onderhoud maar aan het water. Daarnaast kan het zijn dat uw bestek of glazen er niet helder uitzien. Dit is soms ook helaas niet te voorkomen door het vele kalk in het water.

Airco’s

Airco’s draaien in het seizoen op volle toeren. Zet ze zo vaak het kan uit om energie te besparen. Doordat ze zo veel uren maken en het helaas gevoelige apparaten zijn, kan het voorkomen dat ze kapot gaan.

Nuts voorzieningen

Veel huizen zijn niet zoals in Nederland (Duitsland/Engeland) aangesloten op riool, water en elektra. Dat betekent dat water soms aangevuld moet worden per vrachtwagen, en elektriciteit soms bij het huis wordt opgewekt. Dit is minder stabiel en vooral het water kan (dit is niet de bedoeling maar komt voor) weleens op zijn.

Bouwwkwaliteit

Dan als laatste: veel (de meeste) huizen zijn volgens de Spaanse maatstaven gebouwd. Wij staan er helaas ook weleens van te kijken dat dingen toch iets sneller kapot gaan of het niet doen vergeleken met waar we zelf wonen.

Extra info

Let er op dat winkels vaak tussen 2 en 5 gesloten zijn (siësta).

Houdt rekening met muggen in de zomer!

St. Antoni: veel dronken Engelsen. Als je daar van houdt moet je er heen. Zo niet, ga dan gezellig ergens anders heen.

Veelgestelde Vragen

De populairste maanden op Ibiza zijn van mei tot en met mid-oktober. In deze periode zijn er volle dagen zon, tropische temperaturen en weinig regen. Maar ook de wintermaanden met milde temperaturen zijn een aanrader. Het eiland is een stuk rustiger, en ondanks dat de meeste restaurants en beachclubs gesloten zijn, is dit een hele fijne tijd om het eiland in alle rust te ontdekken.

De ideale reis duur voor een vakantie naar Ibiza is 7-14 dagen. De meeste villa’s worden per week verhuurd en zo heb je genoeg tijd om het hele eiland te ontdekken, maar ook om te relaxen en te genieten. Het is slechts 2,5 uur vliegen, dus je bent er zo!

Het weer in april in Ibiza is minimaal 15°C graden en maximaal 22°C graden. Oftewel de perfecte temperatuur om Ibiza te ontdekken. Niet te heet maar toch aangenaam in de zon, uit de wind. In april wordt ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten.

Het weer in maar op Ibiza is gemiddeld is het minimaal 11°C en maximaal 20°C graden. De zee temperatuur ligt rond de 14°C. Er valt in maart gemiddeld 8 dagen neerslag met een totaal van 11 mm en is deze maand 23 dagen droog op Ibiza.

Nee. Ondanks dat Ibiza een bijzonder warm klimaat heeft zijn er ook koelere maanden. Maar écht koud is het er niet. De temperaturen in de winter dalen zelden onder het vriespunt. Van november tot april is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 15ºC tot 20ºC, maar op zeer zonnige dagen dit snel kan oplopen tot 22ºC.

Ibiza Airport (airport code: IBZ) is de luchthaven van het eiland Ibiza. Het vliegveld ligt 7 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Ibiza Town.

Ibiza Airport (airport code: IBZ) is de luchthaven van het eiland Ibiza.

Ja, Ibiza Airport (airport code: IBZ).

Scroll naar boven

San Miguel Ibiza