...

De ultieme Ibiza reisgids voor Ibiza liefhebbers en nieuwkomers!

Wij interviewde Rose Mary de Boer, journalist, schrijfster van 6 boeken en ex Ibiza local, over haar nieuwste boek WHY IBIZA. Zij interviewde 34 kleurrijke en vrije geesten, afkomstig uit alle windstreken over hun beweegredenen om ooit op Ibiza neer te strijken én te blijven.

Het boek is een verzameling van inspirerende gesprekken met interessante Ibiza locals met ieder hun eigen kijk op het leven, maar unaniem met hun liefde voor ibiza. Haar boek staat vol met bijzondere insider tips waar je als toerist nauwelijks komt.. Vele waarvan zelfs wij het bestaan niet af wisten!

Eind jaren 70 kwam Rose Mary voor het eerst op het eiland, maar WHY Ibiza?

“Een goede vriendin vertelde over Ibiza. Een eiland vol leuke mensen, muziek en noem maar op. Het ging bij mij het ene oor in en het andere uit. Later dat jaar zou ik met een vriendin naar Mallorca gaan, de vlucht ging niet op een bepaalde datum dus toch dacht ik, laten we dan naar Ibiza gaan. 

Hoewel ik niet zo hysterisch was als veel mensen, dat is niet zo mijn aard, was ik wel meteen verkocht. Alles was toen heel anders. Er waren nog echt stille en verlaten stranden. Die grote beach clubs, dat bestond allemaal nog niet. Er waren hele kleine tentjes, daar werden dan broodjes verkocht en je kon er een cola of een biertje halen.. dat was het dan. Maar er was wel altijd overal muziek. Overal hoorde je Bob Marley over het strand”. 

Interview Boek Why Ibiza

Heb je nog een leuke anekdote, uit deze goede oude tijd?

“Nou, ik heb er wel één, maar die is helemaal niet zo leuk. Op een avond ging ik naar een discotheek, en ik had nieuwe laarzen aan. Suède laarzen tot net over m’n knie, beeldig, ik wou dat ik ze nog had. Op een gegeven moment wilde ik weer naar huis. Een auto huren, dat deed je gewoon niet. Dat was ontzettend duur, dat kwam niet eens in me op! Opeens zag ik een jongen lopen die ik altijd bij Hotel Montesol zag dus ik vroeg om een lift richting de stad, dat was prima. Hij was op de motor, ik achter op. Ik had het niet door in het donker, maar hij reed de andere kant op! Op een gegeven moment stonden we in een bos. Het krioelde van de leuke meiden en uitgerekend mij moest hij zogezegd ‘ontvoeren’. Ik zei de groeten, ik kom wel thuis. Het was 05:00 ‘s ochtends en ik had geen idee waar ik was. Ik zag er nogal verwilderd uit en heb wat boeren gevraagd welke kant het centrum op was. Eenmaal aangekomen waren mijn voeten helemaal opgezet en vol met blaren! De volgende dag op het terras kwam ik die jongen weer tegen, achteraf hebben we er vreselijk om gelachen. Dat was mijn avontuur op Ibiza in de jaren 80!”

WHY dit boek?

“Omdat ik vrij lang op Ibiza heb gewoond en eigenlijk altijd in mijn achterhoofd de vraag had “waarom komt men op Ibiza?” Want er zijn natuurlijk heel veel mooie plekken op de wereld. Waarom gaat iemand daar naartoe? Wat bezielt iemand om huis en haard achter te laten en daar neer te strijken.. En om een leven op te bouwen op Ibiza? Dat is altijd een vraag geweest die bleef hangen”.

Interview Boek Why Ibiza

Je schrijft “Ibiza geeft zich niet snel gewonnen, je moet er wel wat voor doen.” Wat bedoel je hiermee?

“In het begin heb ik best m’n draai moest vinden op Ibiza. Op vakantie gaan is toch heel anders dan er wonen. In Nederland ben je zo verwend, alles is heel vertrouwd.  Ik ben zelf na jaren weer in Nederland gaan wonen. Ik heb altijd enorme bewondering gehad voor mensen die alles achter zich konden laten en op Ibiza zijn gebleven. Dat dit niet altijd over rozen ging, dat wordt wel duidelijk in mijn boek. Het lijkt allemaal zo simpel; zon, zee, strand. Maar er komt echt wel iets meer bij kijken. Het is de harde kern die er blijft wonen. En je moet natuurlijk alle verleidingen kunnen weerstaan. Een vriendin van mij, zij staat ook in het boek, werkte als nanny en de jonge moeder van 3 kinderen ging elke avond op pad. Waar ben je dan in godsnaam mee bezig?!”

 

In je boek interviewde je locals met de vraag “WHY Ibiza”. Maar wat maakt Ibiza voor jou nou zo bijzonder?

“Wat het voor mij bijzonder maakt is de natuur, het strand. Maar goed, dan kun je ook naar Sardinië gaan. Er is toch een bepaalde sfeer die je niet snel ergens terugvindt. Een sfeer is moeilijk te beschrijven, het is een gevoel. In mijn boek staan interviews met mensen die er al jaren wonen, die ook een bepaald gevoel weergeven.. en dát gevoel, dat is echt nog een beetje het oude Ibiza. 

Ik heb het niet over het toerisme. De winters vond ik, ondanks dat het er dan uitgestorven is en je stevig in je schoenen moet staan, heerlijk. Het klinkt zweverig maar dat is onzin want zo ben ik helemaal niet.. maar je bent dan zo één met de natuur. Dan reed ik in een oude jeep over dat eiland, naar een lokaal cafeetje zonder verwachtingen en dan kwam je daar wel of niet iemand tegen waar je mee aan de praat raakte.. en dan heb je gewoon een fantastische middag! Dat kan ik daar nog steeds ervaren. Op Ibiza zijn veel vrije geesten, mensen met een open mind. Mensen die net even een iets bredere kijk op de wereld hebben dan iemand die z’n huishouden verplaatst van Deventer naar Ibiza, en hetzelfde leven blijft leiden”

Welk verhaal uit het boek greep je nou echt aan?

“Ik vind vrijwel alle verhalen wel iets hebben. Het verhaal van Jorge, een kunstenaar die met aangespoeld plastic werkt op Formentera, dat vond ik een mooi verhaal. Of dat van Carolina, iemand die nog echt als een oude hippie woont zonder gas, licht en elektra, en er toch zelf een paleisje van heeft gemaakt! Dat vind ik heel bijzonder. Of de arts die een wereldreis ging maken, maar zijn schip moest laten repareren en op Ibiza terecht kwam en dacht ‘dat is binnen 2 weken wel gebeurd’ maar nu uiteindelijk al 40 jaar op het eiland woont. Dat is nou de aantrekkingskracht van Ibiza. Het zijn allemaal leuke, boeiende mensen met een goed verhaal. Zo ook het verhaal van Toni, de eigenaar van een cocktailbar, hij heeft de hele wereld over gezworven en is uiteindelijk op Ibiza gebleven.. en ja, waarom? Dat is in zijn verhaal te lezen”.

Interview Boek Why Ibiza

Welk verhaal uit het boek greep je nou echt aan?

Ik las net nog een review op Bol.com “Fantastische boek! En wat ik nou zo leuk vind, ik heb veel boeken over ibiza gelezen maar de markante mensen die je hebt geïnterviewd en de echte insider tips maken dit boek voor mij echt af”. 

Zaten er na al die jaren Ibiza nog nieuwe tips voor je bij van de mensen die je hebt geïnterviewd?

“Heel veel! Dat maakt het boek ook zo bijzonder. Natuurlijk ken ik veel dingen al, zeker de hotspots en ook lokale dingen. Maar ik heb zoveel nieuwe tips gekregen. Iemand die vertelde over een waanzinnige plek om te picknicken, kleine lokale restaurantjes waar ik nog nooit van gehoord had waar je de lekkerste paella kunt eten. Unieke plekken om te wandelen, kajakken.. Ik was echt verbaasd want ik dacht dat ik het redelijk goed kende. Ik heb zelf ook een lijstje gemaakt vanuit het boek met dingen waar ik nog nooit van gehoord had, laat staan geweest. Als een echte toerist ging ik op pad, ik vond het geweldig!”

Een van Rose Mary’s lievelingsplekken is niet echt een secret spot, Talamanca Beach. Maar we vroegen haar ook om een echt hidden gem voor jullie..

“Een absolute aanrader is de cocktail bar van Toni, Boodiou. Om te beginnen kun je er waanzinnig lekker eten. Ik heb overal gegeten, van tapas tot de meest delicate gerechten. Als je iets bij Toni besteld dan denk je ‘o ik krijg dat’, maar het ziet er totaal anders uit. Want het wordt heel anders bereid. Wat je ook besteld, alles is gekmakend lekker. Ook maakt hij geen doorsnee cocktails, het zijn allemaal eigen bedenksels. Alles wat hij maakt is een ware smaakexplosie. Ik heb veel mensen gesproken, en niemand had ervan gehoord. Het verbaasd me. Hij zit in de stad en ik liep er steeds voorbij. Je moet het echt weten te vinden. Ik ben ook dol op de Japanse keuken. Er staat een restaurant in het boek waar je echt nog helemaal in de watten wordt gelegd. Ze zitten op een punt waar weinig toeristen komen, en dat wil de eigenaar graag zou houden”.

Hoe zijn de reacties op WHY IBIZA tot nu toe?

“Fantastisch. Het is echt een cadeauboek. Ik krijg ook veel reacties van mensen die niets met Ibiza hadden, geïnspireerd zijn door het boek, en vertellen dat ze zeker die kant op gaan! Als ik dat teweeg heb gebracht, dan ben ik daar heel blij mee”.

Dus, ben je nog nooit op Ibiza geweest en ben je benieuwd hoe het nu écht is op het  zogenaamde party eiland? Of kom je ieder jaar op Ibiza en wil je het eiland geheel herontdekken? Bestel dan het boek WHY IBIZA met prachtige cover – dat moet gezegd worden – via www.whyibiza.nl.

En mocht je nog een verblijf zoeken om naar terug te keren na een heerlijk dag Ibiza verkennen, dan boek je de mooiste villa uiteraard bij Huishurenibiza.

Finca’s

Een finca, maar toch voorzien van alle moderne gemakken. Sommigen wat eenvoudiger maar met charme, en anderen een tikkeltje meer moderner met een hip interieur. Voor ieder wat wils!

Veelgestelde Vragen

Een ruime villa. De grootste voordelen van het huren van een villa zijn: de extra ruimte, privacy, meet voorzieningen, gezondere dieet opties en het is meestal goedkoper per persoon dan wanneer er veel aparte kamers in een hotel geboekt moeten worden.

Een villa. Een villa is per persoon vaak goedkoper dan het huren van aparte hotelkamers. Daarnaast krijg je veel meer waar voor je geld. Er is meer ruimte, meer faciliteiten (wasmachine, badkamers, een ruime tuin, gezamenlijke ruimtes, moderne keukens).. alsof je in je eigen huis bent! Ook is er meer privacy en kun je echt samen genieten. In onze villa’s voor grote groepen is er genoeg ruimte en privacy voor iedereen.

Bij de kindvriendelijke villa’s van Huishurenibiza. Naast babybedjes en stoeltjes die we kunnen organiseren, zorgen we ook dat er traphekjes, een bad, goede gordijnen zodat uw kind ook overdag even kan slapen zijn. Of een magnetron om een fles op te warmen. Maar uiteraard zijn er veel meer dingen waar we aan denken. Een zwembadhekje maar ook dingen als gras om op te spelen, geen afgronden, speeltoestellen en jeu de boule banen. Je kan er bij ons op filteren en zo jouw ideale huis vinden.

Als je houdt van rust, dan is het noorden your place to be. Hier wonen vooral locals en kun je heerlijk ontspannen bij je villa en wat kleinschalige dorpjes bezoeken. Als je van wat meer actie houdt dan zijn het zuiden en het oosten van Ibiza de beste plek voor jou. Hier ligt het bruisende Ibiza stad, de grotere clubs zijn hier te vinden en er is genoeg keuze uit fantastische restaurants. Onthoud wel, het eiland is niet groot. Dus ook al zit je in het noorden, met een auto kun je het eiland gemakkelijk verkennen vanuit waar je ook verblijft!

Scroll naar boven