Zonnepanelen Op Ibiza

Zonnepanelen op Ibiza: de voordelen op een rij.

Het is nu beter dan ooit om over te gaan op zonnepanelen. Spanje heeft een tijd gekend waar solar eerder werd tegengewerkt dan gestimuleerd, maar die tijden zijn voorbij. Hieronder noemen we een aantal zaken die mee kunnen spelen in de beslissing om over te gaan op solar.

 1. Financieel
 2. Milieu / duurzaamheid
 3. Onafhankelijk zijn van stroomtoevoer
 4. Stijgende elektriciteitsprijzen

De financiële voordelen van zonnepanelen op Ibiza

Waar de Spaanse overheid de afgelopen jaren niet meewerkte aan een gunstig zonnepanelen beleid, zijn ze sinds eind 2018 veranderd in regelgeving (voornamelijk door het Parijs-akkoord). Dit resulteert in een aantal zaken die het gunstig maken om op zonnepanelen over te gaan op Ibiza.

 1. Je krijgt op teruggeleverde (overtollige) stroom op de grid inmiddels een bedrag per kwh. Dit ligt rond de 5 cent per kwh en de verwachting is dat dit zal stijgen naarmate energiebedrijven meer zullen gaan concurreren.
 2. Er is geen ‘zonne-belasting’ meer, wat in het verleden wel aanwezig was (geloof het of niet).
 3. Er is zelfs (hetzij met een max aantal aanvragen per jaar) een subsidie aanwezig.

Het gaat er natuurlijk om dat u zo veel mogelijk kosten bespaart. Afhangende van wat er wordt geïnstalleerd zal dit een bedrag zijn tussen de €6.000 en €30.000,-. Dit grote verschil zit hem in het aantal zonnepanelen en elektriciteitsgebruik, maar ook in de vraag of er een batterij geïnstalleerd wenst te worden.

Een voorbeeld.

Installeer 25 panelen: dit zou ongeveer 12.000 euro kosten, volledig geïnstalleerd en gelegaliseerd. Dit zal ongeveer 65 vierkante meter aan dakruimte vereisen. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak zijn geen vergunningen nodig. Onder optimale omstandigheden zou dit systeem ongeveer 13.000 kW / uur per jaar genereren, wat zich vertaalt in iets meer dan 2.000 euro aan elektriciteitsbesparing bij een aanname van 16 cent per eenheid (incl. IVA). Dit veronderstelt wel dat alle opgewekte zonne-energie direct in huis wordt gebruikt. Onder deze omstandigheden is de ‘terugverdientijd’ 6 jaar of zelfs lager voor grotere installaties. Panelen hebben een garantie dat ze 25 jaar lang meer dan 90% van de oorspronkelijke capaciteit presteren, dus er is een lange periode na ‘terugverdientijd’ waarin u gratis stroom zal  ontvangen. Het jaarlijkse rendement is meer dan 15%. We hoeven niet uit te leggen dat dit beter is dan veel alternatieven.

Villa-afmetingen en consumptiepatronen zijn heel verschillend op het eiland. Het is misschien niet realistisch dat alle stroom die gedurende de dag wordt opgewekt, direct door het huis wordt gebruikt. Overtollig opgewekte stroom kan aan het net worden verkocht tegen 5cts per eenheid, maar de meest economische optie zou zijn om te investeren in een batterij. Hoewel deze ~ 4-5k aan de totale kosten zullen toevoegen (aan de hand van het bovenstaande voorbeeld) en het totale rendement zal verlagen, garandeert dit dat een zeer groot deel van het opgewekte vermogen economisch wordt gebruikt. Zelfs met een batterij is het rendement op uw investering zeer aantrekkelijk. Zou u overgaan op een elektrische auto, dan zal ook dit aanzienlijke besparingen opleveren. De kosten en hoge belastingen die gepaard gaan met benzine zullen wegvallen.

Milieu / Duurzaamheid

Ibiza heeft 300 zonuren per jaar! Zonne-energie levert op Ibiza een stuk meer op dan in Nederland. Het lijkt ons duidelijk dat dit stukje energie zonde is om niet gebruikt te worden. Zonne-energie is de toekomst en draagt bij aan een betere, schonere toekomst. Of het nou is om de co2 uitstoot te verminderen, of om een schonere lucht te creëren. Het is op de lange termijn een verstandige keuze die zich ook nog eens snel terug betaalt.

Wij willen daarnaast een extra filter maken waarbij we aan kunnen geven welke huizen gebruik maken van zonnepanelen. We geloven niet dat zonnepanelen de doorslag geven of een huis geboekt wordt. Maar met een nieuwe generatie op komst die hier steeds meer waarde aan hecht kan dit wel eens gaan veranderen.

Onafhankelijkheid

We maken het allemaal wel eens mee: stroom die uitvalt op Ibiza. Anders dan in Nederland is de stroomvoorziening helemaal niet zo stabiel. En is het fijn om niet meer afhankelijk te zijn van een onstabiel netwerk? Waar de buurman geen stroom heeft en klagende klanten, is dit bij u niet het geval.

Stijgende prijzen

Prijzen zijn vooral in het jaar 2017 en 2018 sterk gestegen, en daarna weer iets gedaald. Maar over het algemeen is bekend dat Spanje relatief duur is vergeleken met andere Europese landen, is de prijs grillig, en is de verwachting dat hij eerder zal stijgen dan dalen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Uiteraard zijn wij niet zelf installateurs, en laten we dat graag over aan een andere partij. We hebben met een aantal partijen gesproken en de beste geselecteerd, met ruim ervaring op het eiland (inmiddels tientallen installaties volbracht).

We kunnen op basis van een Google maps view en laatste elektriciteitsrekening een inschatting maken over kosten en opbrengsten. Waar kunt u aan denken?

 1. Zonnepanelen die gunstig op grotere schaal ingekocht worden.
 2. Real time monitoring van uw verbruik.
 3. Batterijen wanneer u in de avond en nacht gebruik wilt maken van de zelf opgewekte energie (dit kan een financieel verstandige investering zijn).
 4. Aanverwante producten zoals warmtepomp, oplaadpunt voor uw elektrische auto en advies over het importeren van deze auto.

NB: het is goed om te weten dat de zonnepanelen vanaf de grond niet te zien zijn. We gebruiken een onopvallende montagestructuur die de achterkant van het paneel slechts 30 cm verhoogt.

Zonnepanelen Op Ibiza
Scroll naar boven

San Miguel Ibiza