De mystieke rots waar iedereen het over heeft

U heeft er vast van gehoord. Of u heeft hem al gezien. De rots Es Vedra, aan de westkant van het eiland.

De magische rots Es Vedra

Es Vedra is ongetwijfeld Ibiza’s meest herkenbare eye-catcher. Het eiland ligt ongeveer 2,5 kilometer uit de kust in de buurt van Cala d’Hort. Vanaf het strand heb je ook een prachtig uitzicht. Es Vedra is geheel verlaten op een geitenpopulatie na. Het eiland is ongeveer 400 meter hoog. Aan het vaste land heb je verschillende prachtige uitzichtpunten op Es Vedra zoals de oude vuurtoren en de kleurrijk versierde hippiegrot. Bij de grot is een klein bedje en er ligt een gastenboek waar je leuke verhalen kan teruglezen of waar je zelf wat kan schrijven. Dit is één van de plekjes waar Ibiza nog echt authentiek aanvoelt. Het plateau van waar je het beste uitzicht hebt is een populaire plek voor huwelijken en yogasessies. Een stukje naar beneden (na een stijle tocht) vind je als je geluk hebt de verborgen plek Atlantis.

uitzicht op es vedra

Wat maakt Es Vedra speciaal?

Es Vedra heeft volgens velen door de aanwezigheid van grote hoeveelheden metalen een sterk magnetisch veld! Er wordt gezegd dat het zelfs de op twee na meest magnetische plek ter wereld is. Alleen de Bermuda driehoek en de Noordpool zouden sterker zijn. Als je rondom het eiland vaart merk je ook dat de meetinstrumenten in de war raken. Er gaan ook geruchten rond dat Es Vedra het punt is waar UFO’s vaak te voorschijn komen. Hoe serieus dit te nemen is valt natuurlijk te bezien maar de lokale mensen zweren er bij.

Vele mensen ervaren ook een positieve energie en zeggen dat het na bij zijn van de rots een helende invloed op de geest heeft.

es vedra ibiza
uitzicht op es vedra

Es Vedra mythes en legendes.

Van oudsher zijn er veel verhalen te vertellen over Es Vedra. In de Odyssee van Homer is de rots de thuishaven voor Sirenes en zeenimfen die met hun gezang boten richten de klippen lokten zodat ze vervolgens zonken. In de phoenische mythologie is de prinses Tanit hier geboren. Andere bronnen vertellen dat Es Vedra het topje is van het gezonken continent Atlantis. Aan de overkant ligt trouwens een verborgen plek die in de volksmond Atlantis wordt genoemd.

es vedra atlantis

De route naar Es Vedra

We gaan nu uit van het uitkijkpunt, het plateau. Het niet heel makkelijk te vinden en staat niet echt aangegeven. Toch moet je er wel uit kunnen komen. Als je de weg neemt vanaf San Jose (kan beide kanten), kom je op een gegeven moment op een punt waarbij je niet langer de verharde weg kan pakken. Zie foto 1. Hierna neem je de onverharde weg waar nogal wat hobbels in zitten. Voorzichtig rijden dus. Na een paar honderd meter kom je op een soort van parkeerplaats terecht. De rechterkant brengt je naar het uitzichtpunt. Je kan ook de weg naar links pakken waar je bij Atlantis uitkomt. Hier is ook een grote hippie cirkel. De bedoeling is dat je hier doorheen loopt en ergens een extra steentje op de stapel legt.

route naar es vedra
route naar es vedra uitzicht
atlantis hippie circkel