Datum: 20-01-2020

Van het land naar de keuken, van de keuken naar de tafel.

Al in de jaren 20, met de opkomst van de kunstmest, begonnen enkele boeren als tegenhanger biologisch-dynamisch te telen. Zo ook op Ibiza. En in de jaren 60, toen kunstenaars en hippies het eiland ontdekten, ontstonden de eerste boerderijen die hun eigen groenten en fruit verbouwden en ook eigen kippen of geiten hielden voor verse eieren, melk en kaas. De laatste 15 jaar ontstonden er steeds meer agrotoerisme, waar bij hotels volgens bepaalde regels landbouw- en veeteelt activiteiten plaatsvonden. De boeren gaven hun hotelgasten graag uitleg over de manier van verbouwen en de eerste eetgelegenheden voor niet-hotelgasten ontstonden.

Vandaar dat het tijd werd om voor jullie de vijf leukste ecologische boerderij-restaurants op een rijtje te zetten.

 1. La Granja Farmhouse, San Mateo
 2. Cas Gasi, San Mateo
 3. Can Muson, Santa Eularia
 4. Terra Masia, Santa Eularia
 5. A mi Manera, San Lorenzo

La Granja Farmhouse, San Mateo

La Granja is een finca in het binnenland die het mediterrane biologisch verantwoord dieet als een levensstijl promoot. Ze werken dan ook samen met “Friends of a Farmer”, een internationale organisatie, die zich bezighoudt met de juiste teelt van gewassen. Onder leiding van “master farmer” Andy Szymanowicz wordt er op vruchtbare grond wel 30 verschillende seizoensgebonden fruit- en groentesoorten verbouwd, waaronder rode biet, wortel, sla, aubergine, tomaat, ui, pompoen, meloen, kruiden en bessen. Ook heeft La Granja een eigen boomgaard met sinaasappelen, citroenen, appels, nectarines, vijgen en amandelen. Er worden workshops gegeven voor grotere groepen en voor hun eetgasten geven ze graag rondleidingen, waar je iets kunt leren over biodynamische landbouw, hun manier van compostering en hun duurzame benadering van het waterbeheer. Kortom, een super leerzame eetervaring waar het eten echt “van de boerderij naar je bord” gaat.

 

Cas Gasi, San Mateo.

Cas Gasi is een finca-restaurant waar iedere ochtend enorme hoeveelheden biologische producten van omliggende boerderijen arriveren, om in de keuken tot een geweldig menu samengesteld te worden. De vis is dezelfde ochtend vers gevangen en het gecertificeerd vlees is echt van topkwaliteit. De verse eieren komen van eigen gehouden scharrelkippen en vanuit hun boomgaarden komen vers geplukte sinaasappelen, vijgen en pruimen. Ook maken zij hun eigen koudgeperste olijfolie, heerlijke jams en chutneys en gedroogd fruit. Verser dan vers is het motto van Cas Gasi.

 

Can Muson, Santa Eularia. 

De oprichter van Can Muson is de op Ibiza geboren Maria Mari. Geholpen door haar jongste zoon is zij de ecologische finca Can Muson, in de buurt van Santa Eularia, begonnen. Door haar liefde voor dieren ging ze, naast biologisch verantwoord groente en fruit verbouwen, steeds meer vee houden. En toen ze haar winkeltje opende, merkte ze dat als families groente en fruit kwamen kopen, de kinderen van alles wilden weten over de dieren. Ze ging samenwerken met de nabijgelegen scholen, waar klasjes langskwamen voor een soort excursie en waar de kinderen alles leerden over de dieren. Ook kregen ze lessen in groenten verbouwen zonder insectbestrijdingsmiddelen en zo ontstonden de “Can Muson schoolboerderijen”. Tegenwoordig kun je bij Can Muson uit eten. Traditionele Ibiza gerechten gemaakt van natuurlijke, verse biologische producten. Maria Mari hanteert nog de recepten van haar grootouders om hiermee de tradities van het eiland te handhaven, die vandaag de dag bijna verloren zijn op Ibiza.Ook kun je met een grote groep kinderen bijvoorbeeld een verjaardag vieren bij Can Muson en mogen de kinderen dan de dieren voederen en aaien.

 

Terra Masia, Santa Eularia.

Terra Masia is de grootste ecologische boerderij van het eiland. Al in de jaren 70 waren zij een belangrijk onderdeel van de landbouwindustrie op Ibiza en pioniers op het gebied van de biodynamische benadering. In 2018 ging het restaurant open. Daarvoor was er een tweejarige strijd geweest om 56 hectaren landbouwgrond vruchtbaarder te maken, de gezondheid van de bomen te herstellen en duizenden zaden te planten. Onder de toegewijde begeleiding van Marina Moran Jou is Terra Masia nu een oase van bloeiende schoonheid geworden. Naast eten in het restaurant kun je ook bij hen de “Biologisch Farm Box” bestellen, een doos met 100% biologische groenten, inclusief eetbare bloemen, aromatische kruiden en vrije uitloop eieren. Gedurende de zomer organiseren zijn ook de “Farm to Table Diners”, waarbij ze met de beste gastkoks van het eiland een menu hebben in een speciaal pop-up restaurant, ergens in de groentevelden onder de sterrenhemel. Maar ben je met een grotere groep dan kunnen ze ook een op maat gemaakt menu van de boerderij samenstellen, alles vers van het land met biologische wijnen.

 

A mi Manera, San Lorenzo.

 A mi Manera is een boerderij-restaurant op de weg van Santa Eularia naar San Juan, waar je ontspannen zit met direct uitzicht op de groentetuin. A mi Manera besteedt veel zorg aan biologische gecultiveerde producten van de moestuin en boomgaard en gebruikt kwaliteitsvolle lokale producten. De servetten zijn duurzaam en de tafelkleden hoeven weinig gewassen te worden, zodat er water bespaard wordt. De internationaal geprezen creative director Manu Crotti wilde in het interieur een “pop-vibe” creëren door gebruik te maken van kleuren en de kracht van de natuur gecombineerd met kunst. Met een deskundige chef-kok en vriendelijk personeel is A mi Manera een heerlijke eetervaring en ook een ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers uit verschillende culturen en van verschillende nationaliteiten.A mi Manera is ook een uitstekende plek voor bruiloften, zakelijke diners verjaardagen en andere privé feestjes.

Deze restaurants zijn ecologisch Ibiza op zijn best! We hopen dat jullie geïnspireerd zijn en 1 van deze vijf finca´s gaan eten. Vergeet niet vroegtijdig te reserveren, zeker als je een op maat gemaakt menu wil of een rondleiding.

Eet smakelijk!

 

Bent u opzoek naar een vakantiehuis op Ibiza?

Wij bieden een breed aantal huizen aan verspreid over het hele eiland. Van knusse finca’s tot grote luxe huizen met een privé chef. Kortom voor iedereen wat wils. Ons team zit lokaal op het eiland en kan u lokaal ondersteunen. Heeft u interesse in een huis te huren? Neem dan contact met ons op. 

Team Ibiza

Open 09:00 - 17:30 (ma-vr)

Bel ons op: 020 - 682 5421

Waarom bij ons boeken?

 • Aangesloten bij SGR

  Wij zijn aangesloten bij SGR, zo kunt u dus altijd veilig op reis.

 • Onze statistieken

  Wij hebben 42858 mensen aan 7059 prachtige villas geholpen.

 • Transparantie

  Wij hanteren geen verborgen kosten. Geen nare verrassingen achteraf dus!

 • Lokale aanwezigheid

  Wij werken vanaf Ibiza waar we ook allen woonachtig zijn.

 • En tot slot, wij zijn de echte kenners!

  Wij zijn echte Ibiza kenners dus hebben antwoord op al uw vragen.